THE MONOCHROME SET – FABULA MENDAX

Ze worden alsmaar zeldzamer, de muziekgroepen die meerdere decennialang actief blijven, maar met de Londense postpunk- en new wave-formatie ‘The Monochrome Set’ hebben we weer zo’n band gevonden. Eén van de oprichter van de groep in 1978 was de in Indië geboren leadzanger en songschrijver ‘Bid’, pseudoniem voor Ganesh Seshadri. Hij is het enige overblijvende lid van de originele bezetting, want momenteel zijn bassist Andy Warren, keyboardsspeler John Paul Moran en drummer Mike Urban de andere bandleden van ‘The Monochrome Set’.

Deze formatie is de laatste jaren weer zeer actief geworden, waardoor we in 2016 hun album “Cosmonaut” en in april 2018 het album “Maisieworld” voor dit magazine mochten recenseren. Nu hebben we alweer een nieuwe plaat van ‘The Monochrome Set’ in de bus gekregen voor het schrijven van een recensie. Hun 15e album heet “Fabula Mendax” en kwam eind september op de markt.

We krijgen tien nieuwe tijdloze en melodieuze popnummers aangeboden op deze cd. Het centrale thema van deze songs werd gebaseerd op manuscripten die in de 15e eeuw geschreven werden door Armande de Pange, een compagnon van Jeanne D’Arc, de ‘Maagd van Orleans’ die als Franse heldin tijdens de ‘Honderjarige Oorlog’ eeuwige roem verwierf. Haar verhalen over heiligen, bisschoppen, nobelen en demonen vormden de basis van de naar vrijheid strevende songteksten en dat is dan ook de teneur van de nummers die ‘Bid’ voor deze nieuwe plaat van ‘The Monochrome Set’ heeft gecomponeerd.

Deze band heeft steeds op respect en lof kunnen rekenen bij collega-artiesten waaronder Morrissey, ‘The Divine Comedy’ en popformatie ‘Franz Ferdinand’, allemaal muzikanten die zichzelf ooit aan gelijkaardige muziekexperimenten hebben gewaagd tijdens hun carrière. De sound van ‘The Monochrome Set’ is dan ook anno 2019 nog steeds modern en hedendaags en spreekt de nieuwe generatie van muziekfans nog altijd evengoed aan met uptemposongs uit deze plaat zoals “Rest, Unquiet Spirit”, “Throw It Out The Window” of “I Can’t Sleep”.

De als werk van Morrissey klinkende liedjes als “Eux Tous”, het poppy nummer “Come To Me, Oh, My Beautiful” en “Summer Of The Demon” (zie video) bevestigen nog maar eens dat bovenvermelde gelijkenis met de ex-leadzanger van ‘The Smiths’ nog altijd terecht wordt vermeld. Het afsluitende liedje van dit album is een prachtige Engelstalige ballad met een Franse titel “La Chanson De La Pucelle”. Het nieuwe en erg knappe album “Fabula Mendax” bevestigt nog maar eens dat ‘The Monochrome Set’ nog altijd als een rots in de branding staat binnen de muziekwereld van 2019.

(valsam)

 

25 oktober 2019: Paard, Den Haag, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr.: Sonic RendezVous

video